Koop of consument

lijntjebja12

In het contractenrecht maakt het voor uw rechtspositie een groot verschil of u als consument kan worden aangemerkt. Dit komt omdat in Nederland, vooral door Europese wetgeving, de consument erg goed wordt beschermd. U wordt als consument aangemerkt wanneer u als particulier een overeenkomst sluit met iemand die handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u in een (online) winkel producten koopt. Voor uw rechtspositie in het contractenrecht is het dus van belang met wie u een overeenkomst heeft gesloten. Hierdoor kunnen voor u gelijk ogende gevallen hele andere juridische uitkomsten rechtvaardigen. Dit en de benodigde kennis van het Europese recht, maakt een goede afhandeling van uw contactprobleem specialistisch werk.

In Nederland kennen we het begrip contractvrijheid. Dit houdt in dat partijen vrij zijn om met elkaar af te spreken wat zij maar willen, tenzij de wet deze vrijheid beperkt. In het geval van de consumentenovereenkomst wordt door de wet vele beperkingen opgelegd, die meestal in het voordeel spelen van de consument. Deze wetgeving werkt rechtstreeks door in uw contractuele relatie ongeacht wat uw met uw wederpartij heeft afgesproken.

Gelukkig is er de laatste jaren een positieve trend gaande. Door de grote omvang van strenge Europese regels is speelruimte van (online) winkels enorm verkleind. In reactie hierop vindt u op de website van sommige grote (web)winkels openlijk en met grote letters hun garantie- en retourbeleid. Dit beleid en de klantenservice die hierop is ingesteld is zeer klantvriendelijk. Het lijkt hierdoor net alsof dit bedrijf u als consument eigenwillig klantvriendelijke service wil beiden, terwijl zij dit grotendeels wettelijk verplicht zijn. Een bedrijf dat zeer openlijk en klantvriendelijk is met zijn retour en garantiebeleid is bijvoorbeeld bol.com.

Bleijerveld Juridisch advies heeft veel ervaring en specialisatie op het gebied van contractrecht en kan snel uw rechtspositie bepalen. Voor slechts €125 per uur verdiepen wij ons in uw contractproblemen en corresponderen wij met uw wederpartij. Wij verdedigen uw rechten en dwingen deze af met relevante juridische standpunten en overweging. Daarbij proberen wij altijd zoveel mogelijk kosten op uw wederpartij te verhalen. Wij zijn gespecialiseerd in de pre-gerechtelijke fase. Dit betekent dat wij uw contractproblemen zoveel mogelijk proberen op te lossen buiten een juridische procedure om. Hierdoor bespaart u een hoop kosten en tijd. Soms is uw wederpartij niet bereid mee te werken aan een bevredigende oplossing van uw probleem. In deze gevallen kunt u ervoor kiezen om dit gerechtelijk af te dwingen. Deze procedure brengt vanzelfsprekend kosten met zich mee. Indien u in het gelijk wordt gesteld krijgt u deze kosten grotendeels vergoed. Voordat het zo ver is zullen wij u natuurlijk goed informeren.


Overeenkomsten tussen particulieren

Particulieren kunnen met elkaar een overeenkomst sluiten. Zo kunt u bijvoorbeeld op marktplaats een auto van iemand kopen. In Nederland kennen we het begrip contractvrijheid. Dit houdt in dat partijen vrij zijn om met elkaar af te spreken wat zij maar willen, tenzij de wet deze vrijheid beperkt. In het geval van de consumentenovereenkomst beperkt de wet deze vrijheid aanzienlijk. Zoals onder het kopje consumentenovereenkomst is beschreven leidt deze beperkingswetgeving ertoe dat een bedrijf niet zomaar de inhoud van de overeenkomst kan beïnvloeden door van alles te bepalen in zijn algemene voorwaarden.

Het probleem bij overeenkomsten tussen particulieren is dat er meestal niks op schrift wordt gesteld. Als u iets via marktplaats koopt gaat dit vaak telefonisch, een beller is immers sneller. Het enige wat vaak op schrift is gecorrespondeerd zijn de mailwisselingen voor prijsonderhandelingen of de adresgegevens. Als er naderhand gebreken aan het goed worden ontdekt, leidt dit regelmatig tot problemen omdat de verkoper nergens van wil weten. “Als u iets tweedehands koopt weet u dat hier gebreken aan kunnen zitten”. Gelukkig gaat dit verweer in Nederland meestal niet op. Zoals u helaas ook weet is recht hebben iets anders dan recht krijgen. U wordt geacht het een en ander te bewijzen. Als u niks op schrift heeft, is dit een lastige opgave. Daarom adviseren wij u als u iets van een andere particulier koopt, helemaal als dit op afstand gebeurt door bijvoorbeeld via marktplaats, belangrijke gegevens over de gemaakte afspraken en een volledige beschrijving van het gekochte goed naar uw wederpartij toe te mailen. Ook als u dit al telefonisch bent overeengekomen. Als u niets kunt bewijzen bent u volledig aangewezen op gebruikelijke omstandigheden en hetgeen in de wet is geregeld. Om aan de hand hiervan uw rechtspositie te bepalen en uw recht te halen, dient u te beschikken over relevantie juridische kennis.

Bleijerveld Juridisch advies beschikt over juristen die zijn gespecialiseerd in het contractrecht. Voor slechts €125 per uur verdiepen wij ons in uw contractproblemen en corresponderen wij met uw wederpartij. Wij verdedigen uw rechten en dwingen deze af met relevante juridische standpunten en overweging. Daarbij proberen wij altijd zoveel mogelijk kosten op uw wederpartij te verhalen. Wij zijn gespecialiseerd in de pre-gerechtelijke fase. Dit betekent dat wij uw contractproblemen zoveel mogelijk proberen op te lossen buiten een juridische procedure om. Hierdoor bespaart u een hoop kosten en tijd. Soms is uw wederpartij niet bereid mee te werken aan een bevredigende oplossing van uw probleem. In deze gevallen kunt u ervoor kiezen om dit gerechtelijk af te dwingen. Deze procedure brengt vanzelfsprekend kosten met zich mee. Indien u in het gelijk wordt gesteld krijgt u deze kosten grotendeels vergoed. Voordat het zo ver is zullen wij u natuurlijk goed informeren. Neem vrijblijvend contact met ons op of kom langs bij ons kantoor in Arnhem.

Wat kunnen wij u bieden?

  • Screenen van verschillende soorten contracten
  • Opstellen van verschillende soorten contracten
  • Screenen van algemene voorwaarden
  • Opstellen van algemene voorwaarden