Uitnodiging ontvangen voor een online zitting? Zo werkt dat

De Rechtspraak behandelt sinds de uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk zaken schriftelijk, via een videoverbinding of telefonisch. Hoe werkt een online zitting?

Online zitting: eerst contact

Als uw zaak online wordt behandeld, dan neemt de administratie van de rechtbank of het gerechtshof contact met u op. Daarna ontvangt u een e-mail met alle informatie die u nodig heeft om deel te nemen aan de online zitting. Op een speciale webpagina vindt u handleidingen om Skype te installeren en te gebruiken voor zo’n zitting.

Tips voor een goed verloop

De onderstaande animatie geeft tips voor een goed verloop van een zitting op afstand. Zorg bijvoorbeeld dat uw telefoon of tablet helemaal is opgeladen. En ga in een rustige ruimte zitten. Bij vragen over een digitale zitting of als u hulp nodig heeft bij de voorbereiding, kunt u contact opnemen met het
Rechtspraak Servicecentrum.

Gerechtsgebouwen aangepast

De Rechtspraak heeft zijn gebouwen aangepast aan een samenleving waar anderhalve meter afstand de norm is. Zo wordt het stap voor stap mogelijk om rechtszaken weer in fysieke aanwezigheid van procespartijen in de zittingszaal te behandelden. Het gaat dan in de eerste plaats om strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken. Als dit voor uw zaak geldt, roept de Rechtspraak u op per brief. Op de speciale pagina leest u hoe het zit met de coronamaatregelen bij de toegang tot het gerechtsgebouw.

Zie ook: Online zittingen en overleggen.