Het gebruiken van standaardcontracten: Handig of een risico?

Standaardcontracten laten opstellen

Het gebruiken van standaardcontracten

Standaardcontracten zijn gemakkelijk online te vinden. Ze bieden een snelle en gemakkelijke manier om transacties en samenwerkingen vast te leggen, zonder de noodzaak om elk detail vanaf nul te formuleren. Hoewel het gebruiken van standaardcontracten voordelen kan hebben, brengt het ook risico’s met zich mee. Het gemak en de initiële financiële besparing kunnen ten koste gaan van de bescherming, wat u uiteindelijk juist duur kan komen te staan. Daarom is het verstandig om het gebruiken van een standaardmodel goed te overwegen. Het laten opstellen van een op maat gemaakt model en deze geregeld te laten controleren hoeft niet lang te duren of duur te zijn.

Standaardcontracten bieden verschillende voordelen

  1. Tijdsbesparing: Het gebruik van een standaardcontract kan aanzienlijk tijd besparen, vooral bij routinematige transacties of overeenkomsten.
  2. Kostenbesparing: Het vermijden van het opstellen van elk contract vanaf nul kan kosten besparen, aangezien het inhuren van een jurist uitgaven met zich meebrengt.
  3. Consistentie: Standaardcontracten zorgen voor consistentie in de zakelijke praktijk, waardoor het gemakkelijker wordt om vergelijkbare transacties te beheren en te beoordelen.

De risico's van standaardcontracten

Hoewel standaardcontracten handig zijn, brengen ze ook risico’s met zich mee:

  1. Onvolledige bescherming: Standaardcontracten zijn niet specifiek afgestemd op de unieke behoeften en risico’s van een bepaalde transactie of samenwerking, waardoor potentiële lacunes in de bescherming ontstaan.
  2. Juridische onzekerheid: Omdat standaardcontracten voorwaarden bevatten die niet zijn afgestemd op uw bedrijf en de gehanteerde algemene voorwaarden, kunnen ze tegenstrijdige informatie geven en vatbaar zijn voor interpretatieverschillen of onduidelijkheden die kunnen leiden tot geschillen.
  3. Onbedoelde Verplichtingen: Het gebruik van standaardcontracten zonder grondige evaluatie kan resulteren in het aangaan van verplichtingen die niet gunstig zijn voor een van de partijen.
  4. Niet rechtsgeldig: wetgeving is aan verandering onderhevig. Een standaardcontract kan daarmee niet meer voldoen aan de huidige wet- en regelgeving waardoor u geen bescherming meer geniet.

Een maatwerk standaardcontract als oplossing:

Om de voordelen van standaardcontracten te behouden terwijl de risico’s worden geminimaliseerd, is het verstandig om een modelcontract op maat te laten maken en regelmatig te laten controleren door een jurist. Een op maat gemaakt contract kan worden aangepast aan de specifieke behoeften, risico’s en doelstellingen waardoor de toegevoegde waarde en bescherming wordt gemaximaliseerd. Door regelmatige evaluatie kunnen op maat gemaakte contracten worden aangepast aan veranderende wet- en regelgeving, marktomstandigheden en zakelijke behoeften, waardoor de juiste bescherming geborgd is en het model goed toepasbaar blijft. Juridische risico’s worden tijdig geïdentificeerd en aangepakt, waardoor de kans op toekomstige geschillen wordt verminderd. Zo kunt u met een maatwerkoplossing een eigen standaardcontract laten maken die u zonder tussenkomst van een jurist meerdere malen kunt toepassen op gelijke situaties. Daarmee heeft u wel de voordelen maar niet te maken met de nadelen van een standaardcontract.

Een maatwerk standaardcontract nodig?

Bleijerveld Juridisch advies helpt u graag bij het opstellen van een maatwerk standaardcontract tegen een vaste prijs. Bij ons krijgt u deskundigheid, maar betaalt u niet het hoge uurtarief. Wij leveren de overeenkomst pas op wanneer u helemaal tevreden bent en alles voor u duidelijk is. Maakt u al gebruik van een standaardcontract, dan kunnen wij deze ook altijd voor u controleren. Neem in beide gevallen contact met ons op of vraag direct vrijblijvend een offerte op.

Delen:
Andere blogs
van toepassing verklaren van de algemene voorwaarden

Het van toepassing verklaren van de algemene voorwaarden

Heeft u (nieuwe) algemene voorwaarden laten opstellen? Om ongewenste situaties....
Overname markt groeit

Aantal overnames neemt weer toe: Bleijerveld Juridisch advies staat klaar om te helpen

Na anderhalf jaar stilstand neemt het aantal overnames weer toe.....
Handige links
Tags
Categories