Al jaren stijgt het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp). In het derde kwartaal van 2022 waren er maar liefst 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland, aldus het CBS. Zzp’ers zijn zelf verantwoordelijk voor de afspraken die zij maken met opdrachtgevers, maar de wetgeving over de relatie tussen opdrachtgever en zzp’er wordt steeds strenger. Het is daarom belangrijk om als zzp’er duidelijke juridische afspraken vast te leggen. De algemene voorwaarden lenen zich hier uitstekend voor.
De algemene voorwaarden zijn de juridische basis van een bedrijf, dus dat geldt ook als je een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) bent. Het zijn standaard bepalingen die van toepassing zijn op een contract tussen twee partijen. Het doel van de algemene voorwaarden is om de verhouding tussen de opdrachtgever en de zzp’er duidelijk te definiëren en eventuele onduidelijkheden weg te nemen.
Zzp algemene voorwaarden: wat staat erin?
In Nederland is er sprake van contractvrijheid. Als zzp’er bent u vrij om afspraken te maken, mits deze binnen de beperkingen van de wet blijven. Voor de algemene voorwaarden gelden vaak strengere beperkingen, omdat de wetgever rekening houdt met het feit dat de ‘kleine lettertjes’ vaak niet gelezen worden. Er zijn daarbij verschillen tussen zakendoen met particulieren (B2C) en bedrijven (B2B).
Algemene voorwaarden voorbeelden
Algemene voorwaarden bevatten onder meer bepalingen over betalingen, leveringsvoorwaarden, garanties, aansprakelijkheid, verzendkosten en annuleringsbeleid. Het is belangrijk om deze voorwaarden door een jurist op te laten stellen, zodat ze aan de wettelijke eisen voldoen. Goed opgestelde algemene voorwaarden voorkomen bovendien conflicten en zorgen voor duidelijkheid en rechtszekerheid.
Dit zijn voorbeelden van wat er in de algemene voorwaarden van een zzp’er kan staan:
- Offerte (acceptatietermijn, vrijblijvend of verplichtend)
- Levertijd (uitzonderingen bij overmacht)
- Betaling (betalingscondities, incassokosten, renteberekening)
- Garantie (voorwaarden voor de garantie)
- Geschilbeslechting (rechter of arbitrage)
- Aansprakelijkheid (beperkingen op aansprakelijkheid, hoogte van schadevergoeding)
Algemene voorwaarden opstellen zzp
Als zzp’er bent u zelf verantwoordelijk voor uw zakelijke afspraken. Duidelijke en heldere algemene voorwaarden beschermen uw rechten en belangen. Bovendien voorkomen ze onduidelijkheid en misverstanden over verwachtingen en verplichtingen. Het is weliswaar niet verplicht om als zzp’er algemene voorwaarden te hebben, maar wij raden vanwege de eerdergenoemde voordelen wel aan om ze te hebben.
Algemene voorwaarden als zzp’er laten opstellen
Wilt u algemene voorwaarden laten opstellen als zzp’er? Bleijerveld Juridisch advies helpt u graag voor een vaste prijs. Wij stellen al vanaf € 195,- de algemene voorwaarden voor u op. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of vraag via onze website heel eenvoudig en snel een vrijblijvende offerte op.