Huurovereenkomst opstellen: welke afspraken moet u maken met de huurder en waarom?

zzp algemene voorwaarden

Bijna een half miljoen woningen in Nederland worden verhuurd door 280.000 particuliere verhuurders, blijkt uit cijfers van het CBS. Veel mensen zien het verhuren van woon- of kantoorruimte dus als een financieel aantrekkelijke activiteit. Als u een woning gaat verhuren, welke afspraken moet u dan maken met de huurder? Hoe legt u deze afspraken vast? En hoe voorkomt u problemen tijdens de verhuur? Een huurcontract laten opstellen biedt een antwoord op al deze vragen.

Het klinkt misschien opvallend, maar volgens de wet is het niet verplicht om als verhuurder de afspraken met de huurder op papier vast te leggen. Verstandig is dat wel. Bewijs maar eens als verhuurder dat bepaalde afspraken zijn gemaakt als de huurder dat stellig ontkent. Welke afspraken in een huurcontract worden vastgelegd en waarom dat verstandig is, leggen we graag uit.

 

Wat staat er in een huurcontract?

De belangrijkste onderwerpen in een huurcontract zijn het gebruik, de huurprijs, borg, servicekosten, aansprakelijkheid, looptijd, (huis)regels en het onderhoud. Ook wordt een omschrijving van de ruimte opgenomen in het contract, net als het tijdstip en de manier van betalen.

Het is goed om te weten dat we in Nederland de contractvrijheid kennen. Verhuurders kunnen daardoor met huurders afspreken wat zij maar willen, mits ze binnen de beperkingen blijven van de (huur)wet. Het is dus mogelijk om hele specifieke afspraken vast te leggen als u een huurovereenkomst laat maken.

De belangrijkste onderwerpen in een huurcontract zijn:

  • Huurprijs, servicekosten en borg
  • Looptijd
  • Aansprakelijkheid
  • Onderhoud
  • Huisregels

U kunt eventueel meer lezen over de belangrijkste punten in een huurcontract en de verschillen met kamerverhuur op de website van de overheid

 

Waarom een huurcontract nodig?

In Nederland worden huurders goed beschermd. Verhuurders zijn daarom aan tal van regels gebonden. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een huurder recht heeft op zogeheten ‘huurdersbescherming’ en niet verplicht is om te vertrekken op de afgesproken dag.

Een duidelijk huurcontract laten opstellen voorkomt onduidelijkheid en conflicten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er schade is toegebracht aan het pand aan het einde van de looptijd? Als daarover geen duidelijke afspraken zijn gemaakt of niet op de juiste manier is gehandeld, krijgt de verhuurder meestal geen schadevergoeding.

Het is daarnaast goed om te beseffen dat er een groot verschil is tussen het verhuren van een pand aan een particulier en onderneming. Particuliere huurders worden beter beschermd dan sommige zakelijke huurders. Volgens de wet mag namelijk van een professionele partij meer worden verwacht.

 

Juridisch advies huurcontract

Het verhuren van een woon- of kantoorruimte kan een financieel aantrekkelijke activiteit zijn, maar dan is het wel belangrijk om een duidelijk huurcontract te laten opstellen of deze te laten controleren door een jurist.  Bleijerveld Juridisch advies helpt u graag tegen een vaste prijs:

  • Opstellen huurcontract: vanaf € 195,-
  • Controleren huurcontract: vanaf € 95,-

Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of vraag kosteloos een offerte aan door hier te klikken

Delen:
Andere blogs
Standaardcontracten laten opstellen

Het gebruiken van standaardcontracten: Handig of een risico?

Het gebruiken van standaardcontracten: Handig of een risico? Bleijerveld Juridisch advies....
van toepassing verklaren van de algemene voorwaarden

Het van toepassing verklaren van de algemene voorwaarden

Heeft u (nieuwe) algemene voorwaarden laten opstellen? Om ongewenste situaties....
Handige links
Tags
Categories