Zijn algemene voorwaarden verplicht? 

Bleijerveld Juridisch advies - Find your solution

Zijn algemene voorwaarden verplicht? Die vraag krijgen wij bij Bleijerveld Juridisch advies regelmatig van (startende) ondernemers. Het korte antwoord op die vraag is ‘nee’. Waarom het toch heel verstandig is en helemaal niet duur hoeft te zijn om algemene voorwaarden te laten opstellen, leggen wij graag aan u uit.  

De algemene voorwaarden vormen de juridische basis van elk bedrijf. Het zijn de afspraken die u standaard gebruikt als u iets verkoopt of een dienst levert. Ze gaan over de randvoorwaarden die standaard gelden en niet over speciale kenmerken van het product of de dienst zelf. In de algemene voorwaarden worden dus belangrijke zaken geregeld. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over: 

  • Betaling
  • Levering
  • Uitvoering
  • Aansprakelijkheid
  • Garanties
  • Onverwachte kosten
  • Intellectueel eigendom

 

Vrijheid bij opstellen algemene voorwaarden

Als u iets verkoopt of een dienst levert, gelden er altijd wettelijke regels. Maar wat u verder nog afspreekt met uw klanten of opdrachtgevers over onder meer bovengenoemde zaken, daarin bent u tot op bepaalde hoogte vrij. In Nederland kennen we namelijk de contractvrijheid. Dat betekent dat u binnen de beperkingen die de wet oplegt vrij bent om af te spreken wat u maar wilt. 

Voor algemene voorwaarden gelden relatief veel beperkingen, omdat deze ‘kleine lettertjes’ vaak niet worden gelezen. Er zit hierin nog wel een groot verschil of u met particulieren (B2C) of bedrijven (B2B) handelt. Maar in beide gevallen geldt dat het niet is toegestaan om onredelijke bepalingen in uw algemene voorwaarden te zetten.

 

Terhandstelling en het gebruiken van algemene voorwaarden

U bent dus niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken, maar als u ze gebruikt dan bent u wel ‘verplicht’ ze op de juiste manier te gebruiken. Als u dat niet doet, dan zijn ze namelijk alsnog niet van toepassing. Dit gaat regelmatig fout bij ondernemers. U moet uw klanten dus goed en op tijd informeren over uw algemene voorwaarden, voordat u een overeenkomst met ze afsluit. Ook moeten ze in gebruikelijke taal zijn opgesteld. 

Bleijerveld Juridisch advies geeft u graag advies over hoe uw bedrijf op de beste manier de algemene voorwaarden kan hanteren in het bedrijfsproces. Ook stellen wij ze graag voor u op. Het opstellen van algemene voorwaarden doen wij altijd voor een vaste prijs en is al mogelijk vanaf 195 euro. Ook controleren of verbeteren wij uw huidige algemene voorwaarden of staan we u bij als u een conflict heeft waarop ze van toepassing zijn. 

Om nog een keer terug te komen op de vraag: zijn algemene voorwaarden verplicht? Nee, maar het is dus wel heel verstandig om ze te hebben en het hoeft helemaal niet kostbaar te zijn.
Delen:
Andere blogs

Het belang van goede zakelijke contracten

In het bedrijfsleven zijn goede zakelijke contracten van essentieel belang.....

Nieuwe huurregels: verplicht vast huurcontract

De nieuwe regels binnen de huurwet, die het verstrekken van....
Handige links
Tags
Categories
Gratis offerte met een vaste prijs?
Vul de onderstaande gegevens in
Of neem contact op via: