Deze zaken worden geregeld in een huurcontract voor een bedrijfsruimte

huurcontract bedrijfsruimte

Als u een huurcontract voor een bedrijfsruimte gaat afsluiten als huurder of verhuurder is het belangrijk om de verplichtingen en verantwoordelijkheden van beide partijen goed vast te leggen. Zo voorkomt u onduidelijkheid en conflicten. Wij leggen graag uit wat er allemaal in een huurovereenkomst voor een zakelijke ruimte staat en waarom dit een belangrijk juridisch document is.

Het opstellen van een huurcontract voor een bedrijfsruimte is niet een kwestie van een modelovereenkomst invullen. Er zijn talloze juridische regels en wetten die van toepassing zijn op een huurovereenkomst. Bovendien moeten de afspraken tussen verhuurder en huurder op een juiste manier worden vastgelegd om onzekerheid en conflicten te voorkomen.

 

Huurovereenkomst zakelijk

Als in het huurcontract voor een bedrijfsruimte de afspraken onvoldoende duidelijk zijn opgesteld, kan dit leiden tot geschillen tussen de verhuurder en de huurder. Daarom wordt daarin opgesteld wie bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor het onderhoud tijdens de verhuurperiode. Wat er gebeurt als er schade ontstaat aan de ruimte. En in welke staat de ruimte na beëindiging van het huurcontract wordt opgeleverd.

Een huurcontract voor een bedrijfsruimte geeft bovendien antwoord op onder meer de volgende belangrijke vragen: 

  • Wat is de huurprijs, op welke manier wordt die betaalt en wat is de vervaldatum? 
  • Hoe lang loopt de huurovereenkomst en onder welke voorwaarden kan deze worden verlengd?
  • Hoe ziet de verhuurde ruimte, inclusief eventuele afmetingen en gebruiksmogelijkheden eruit?
  • Waarvoor mag de ruimte gebruikt worden en zijn er bepaalde beperkingen?
  • Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud en schadereparaties en wie betaalt de kosten hiervan?
  • Hoe wordt de huurovereenkomst van de bedrijfsruimte opgezegd en beëindigd?

Ook staan er in een huurcontract voor een bedrijfsruimte afspraken over onder andere de jaarlijkse huurverhoging, servicekosten, gemeentelijke belastingen en onderverhuur.

 

Huurcontract: bescherming voor verhuurder en huurder

Een huurcontract voor een bedrijfsruimte is dus noodzakelijk om de rechten en verplichtingen van beide partijen af te spreken. Ook zorgt het voor duidelijkheid over de voorwaarden. En het is direct een bewijs dat de afspraken gemaakt zijn, zodat deze gehandhaafd kunnen worden en zowel de verhuurder als huurder beschermd zijn. 

Zakelijke huurders kunnen aanzienlijke schade lijden als de verhuurder zijn afspraken niet nakomt, zijn zaken niet op orde heeft of erg nalatig is met bijvoorbeeld het onderhoud. Of dit tot aansprakelijkheid leidt, hangt af van de gemaakte afspraken. Het is daarom verstandig om uw huurcontract te laten controleren of te laten opstellen door een jurist. 

 

Huurcontract opstellen voor een bedrijfspand

Om tijdens de verhuurperiode of achteraf gedoe te voorkomen, raadt de Kamer van Koophandel aan om een jurist in de hand te nemen bij het afsluiten van een huurovereenkomst.  Bleijerveld Juridisch advies helpt voor een vaste prijs zowel verhuurders als huurders met het opstellen of controleren van een huurcontract.

Wilt u een huurcontract laten opstellen, laten controleren of heeft u advies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Ook is het mogelijk om direct een offerte aan te vragen.

 

Delen:
Andere blogs
Handige links
Tags
Categories